Rectangle 6 Copy Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Download Created with Sketch. rect5108-8 Created with Sketch. rect5186 Created with Sketch.

Multipharma opent apotheek van de toekomst in Brussel

28 Sep 2018

Next gen apotheek laat meer ruimte voor contact patiënt-apotheker 

Anderlecht, 27 september 2018 - De coöperatie Multipharma opende zopas officieel de deuren van haar gloednieuwe apotheek van de toekomst. Die apotheek biedt een reeks technologische innovaties en diensten aan om een ​​optimale relatie tussen de apotheker en zijn patiënt te verzekeren. Zo zijn er digitale kasten, een automatisch transportsysteem waardoor medicijnen rechtstreeks uit de voorraadruimte opgeroepen worden, een robot voor het beheer en de opslag van medicijnen en lockers voor het ophalen van bestellingen, 24/24. "Dankzij die innovaties kunnen apothekers zich vanaf nu meer op de patiënt richten. Door aan efficiëntie te winnen en tegelijk de kwaliteit van onze diensten te verbeteren willen we het welzijn van onze patiënten verhogen", aldus Fabienne Bryskère, Gedelegeerd Bestuurder van Multipharma.

De coöperatie Multipharma opent de deuren van de nieuwe apotheek in Anderlecht, vlakbij het Erasmusziekenhuis. Met haar hoge glazen ramen, een oppervlakte van 200m² en ultramoderne architectuur staat de nieuwe apotheek in schril contrast met de klassieke ‘apotheek uit de buurt’. Volledig in lijn met de nieuwste technologieën, leidt een opslagrobot de medicijnen meteen vanuit de voorraad naar de toonbank. Daarnaast vervangen digitale schermen de verschillende medicijnkasten. Naast de technologische innovaties zijn er ook verschillende ruimtes en toonbanken verspreid over de apotheek. Daarmee brengt Multipharma een einde aan de traditionele balie waarachter de apotheker zit te wachten: hier verwelkomen apothekers de patiënten in de open ruimte of in een meer afgesloten privéruimte als dat nodig is. 

Medicijnen “zweven” naar de toonbank door buizen onder de vloer 

De apotheker verliest niet langer het contact met zijn patiënt door geneesmiddelen op voorschrift achteraan in de apotheek te gaan halen. De medicijnen worden rechtstreeks aan de toonbank geleverd via een automatisch transportsysteem dat het product letterlijk in enkele seconden naar de toonbank blaast.

Intelligente schermen

Achter de toonbanken werden touchscreens geïnstalleerd om de echte medicijnkasten te simuleren. Die schermen laten het toe om de robot te besturen, maar ze bieden ook andere voordelen. Zo worden contra-indicaties, bijbehorende producten en zelfs de gebruiksaanwijzing weergegeven om de rol van de apotheker, die in de eerste plaats adviserend is, te verbeteren.

Een scherm om te bestellen, te reserveren en om thuis te laten leveren

Multipharma wil de meeste producten die op de Belgische markt beschikbaar zijn, kunnen aanbieden, of het nu gaat om farmaceutische producten, drogisterij of dierengeneeskunde. In de open ruimte is er een scherm aanwezig waarop de klant zelf zijn medicijnen kan bestellen, reserveren (afhankelijk van de wetgeving in kwestie) en ze thuis of op locatie kan laten leveren indien ze niet ter plaatse beschikbaar zijn.

Beschikbaarheid van de bestellingen 24/24

Patiënten kunnen vanaf nu hun medicijnen online of ter plaatste bestellen. Daarna kunnen ze die in een automatische locker buiten de apotheek ophalen. Die is 24/24 beschikbaar. De klanten hebben altijd toegang tot hun bestellingen dankzij een code die via sms of een mobiele app wordt verstuurd. Bijgevolg is het niet meer nodig om in een rij aan te schuiven of om binnen de openingsuren de medicijnen op te halen.

Een ruimte vol ervaringen

De technologie is voornamelijk ontwikkeld met het oog op het bevorderen van de relatie tussen apothekers en hun patiënten. Daarnaast speelt ook de mogelijkheid om producten te leren kennen een grote rol. De testings worden aangemoedigd door DERMA LAB, een ruimte die voorzien is op het testen van een ruim aanbod aan cosmetische producten. In de apotheek is er ook een degustatietafel met verschillende soorten thee. Daarnaast zorgt een privéruimte ervoor dat de patiënt vertrouwelijke zaken in alle discretie met de apotheker kan bespreken. Ten slotte is er ook een ruimte om educatieve videospelletjes te spelen, die zich in een mini-apotheek in de babyhoek bevindt. Een gezinsuitje naar de apotheek wordt er dus een pak aangenamer op.

Fabienne Bryskère, Gedelegeerd Bestuurder van Multipharma: “Als coöperatie willen we onze klanten vandaag de dag zoveel mogelijk laten proeven van de nieuwste technologieën. Maar langs de andere kant is het voor mensen ook belangrijk om een persoonlijk contact met hun apotheker te hebben. Met deze nieuwe vestiging kunnen we het beste van beide werelden combineren. De nieuwe technologieën optimaliseren niet alleen de klantenbeleving, maar zorgen er ook voor dat de apotheker veel meer tijd heeft om de klant te adviseren. Dat past perfect in onze visie: we willen echt op die gepersonaliseerde opvolging van klanten inzetten. We zijn ervan overtuigd dat dat op termijn hun welzijn zal verhogen.”

Klik hier voor HD-foto's.

Photos

Stay up to date - subscribe to our news: